Το Παλαιό Υδραγωγείο Λάρνακας κατασκευάστηκε το 1750 από των τότε Οθωμανό κυβερνήτη της Λάρνακας Αμπού Μπεκίρ Πασά και θεωρείτε η πιο σημαντική κατασκευή της Οθωμανικής εποχής, πράξη κοινής ωφέλειας εντελώς ασυνήθιστη από τούρκο αξιωματούχο κατά την οθωμανική περίοδο. Αυτό γιατί η πόλη, τον 18ο αιώνα, μάστιζε από τις περιόδους ανομβρίας. Η μόνη πηγή πόσιμου νερού στην επικράτεια της ήταν αυτή που βρισκόταν στην περιοχή του χωριού Βορόκλινη, η οποία αδυνατούσε να παράσχει το ένα εκατομμύριο γαλόνια νερού που χρειάζεται η πόλης ημερησίως.
Το υδραγωγείο λειτουργούσε μέχρι το 1939 και αποτελούταν από 75 καμάρες που μετέφεραν το νερό από το ποταμό Τρέμιθο στην πόλη της Λάρνακας. Σήμερα η συνοικία που βρίσκετε γύρο από της Καμάρες έχει δανειστεί το όνομα του παλαιού υδραγωγείου. Ένα μέρος του φωτίζεται τη νύχτα και φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο Λάρνακας-Λεμεσού.
Η ιστορία πίσω από τις «Καμάρες»:
Το όνομα “Καμάρες” δόθηκε για το λόγο ότι το νερό έχει μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα και αποτελείται από 75 ψηλές καμάρες και έτσι δημιουργήθηκαν σύνολο τρεις «γέφυρες» στις 32 , 12 και 31 αψίδα – για να κρατήσει το νερό στο ίδιο επίπεδο σε αυτά τα μέρη όπου το υδραγωγείο έπρεπε να βάλει στις ρεματιές . Μέσα από αυτό λύθηκε ένα από τα κύρια προβλήματα της πόλης που συνδέεται με την έλλειψη νερού , πριν οι άνθρωποι έπρεπε να φέρουν νερό από μια πηγή που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το χωριό . Και μετά την ολοκλήρωση του νερού από τον ποταμό στο υδραγωγείο Tremitos ήρθε άμεσα στη Λάρνακα . Ένα τέτοιο σύστημα που χρησιμοποιείτο μέχρι το 1939 , όταν, τελικά , χτίστηκε κάτι πιο σύγχρονο για τη μεταφορά του νερού . Δυστυχώς , μέχρι τώρα υπάρχουν διατηρημένες μερικές «Καμάρες» – αφού η πόλη άρχισε το υδραγωγείο και υπέστη σοβαρές ζημιές η παλιά κατασκευή. Ως εκ τούτου , στο Δήμο Λάρνακας , μια ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από ειδικούς διαφορετικές κατευθύνσεις , οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής και ιστορικό μνημείο . τώρα έχουν σταματήσει οι κατασκευές κοντά στις «Καμάρες» προσπαθώντας να το κάνουν ένα τουριστικό χώρο σε συνδυασμό με πεζόδρομο. Το συνολικό μήκος του ήταν πάνω από δέκα χιλιόμετρα .
Μια βόλτα στην ύπαιθρο:
Σήμερα πλέον μπορείτε να πάτε μια βόλτα με τα πόδια ή και το αυτοκίνητο στην γύρο περιοχή. Τα μονοπάτια πεζοπορίας που ξεκινούν ακριβώς πίσω από το υδραγωγείο διασχίζουν μια μεγάλη απόσταση φτάνοντας μέχρι την αλυκή λάρνακας καθώς μπορείς σε όλη την διαδρομή να απολαύσεις την ομορφιά της φύσης, να ξεκουραστείς στα παγκάκια και φτάνοντας στην αλυκή να δεις τα φλαμίνγκο. Ή ακόμα μπορείς να δεις την πόλη από ψηλά αφού έχεις την δυνατότητα να ανέβεις στις καμάρες και να περπατήσεις από πάνω τους.
Δείτε το φωτορεπορτάζ των «Καμάρων» από το mycyprusvillage.com:
Γράφει: Κωνσταντίνα Δημητρίου